Page 13 - Richter_Patika_2
P. 13

gokból könnyebben felszívhatnak a részükre esetleg ártalmas anyagokat is. Ezért a gyerme- kek részére készült krémek olyan anyagokat, fizikai szűrőket tartalmaznak többségében, amelyek nem avatkoznak be a bőr működé- sébe, csak, mint apró tükrök, visszaverik a sugarakat. Ezeknek a krémeknek más az állaga is, mint a felnőttek részére készült naptejeknek, amelyekben kémiai és biológiai szűrők is vannak.
Napos időben már a reggeli órákban a gyere- kek egész testét érdemes bekenni, hogy a nap folyamán a későbbiekben ez ne maradjon el. A jó minőségű készítmények vízállóak – álta- lában kb. 2 órányi folyamatos fürdőzés alatt mosódnak csak le, ezután újra kell kenni – a napfény hatására nem bomlanak le. A 40-50 faktorszámú krémek már jó biztonságot adnak erős napsugárzás esetén is.
Ha mégis bekövetkezik a napégés, fontos, hogy a keletkezett gyulladást, esetleges fel- színes sebeket a lehető leggyorsabban, és megfelelően kezeljük. A hólyagok elég hamar kipukkadnak maguktól is, de steril környe- zet biztosításával ki is nyithatjuk. Általában jó, ha a hólyagfedél eleinte a seben marad, mert kötésként, steril fedésként viselkedik. Fontos a felületek fertőtlenítése jódos olda- tokkal. Sajnos ezek gyakran alkoholos olda- tok, melyek csípnek, hirtelen erős fájdalmat okoznak, ezért nagy felszínre óvatosan, a beteget felkészítve, esetleg fájdalomcsillapí- tás mellett kell alkalmazni. A fájdalmas, piros,
gyulladt terület kezelésére elsősorban azok a készítmények javasoltak, amelyek hialuro- nátot tartalmaznak. Előnyös, ha a készít- ményben cink is található, mert a cink segíti a gyulladás mérséklődését. Ezek a gélek hoz- zájárulnak a bőrben lejátszódó, a későbbiekre nézve káros történések lehetőségeinek csök- kentéséhez is. Mivel minden beavatkozás fáj- dalmas a gyermek számára, javasolt, hogy a készítmények könnyűek, hidrogéles állagúak legyenek, ezáltal a sebfelületet fedve, a seb- gyógyulási folyamatok a lehető legjobban tudnak végbemenni. Ha egy gyermeknek sok festékes anyajegye is van, még komolyabban kell venni a napégés kerülését, ill. ha elszen- vedte, gyermekbőrgyógyász ellenőrizze a továbbiakban.
Összefoglalva: Nyaraláskor elengedhetetlen kellékek az árnyékoló ruházat, a fényvédő krémek, és az esetlegesen mégis bekövet­ kező napégések helyi kezelésére a megfelelő készítmények. Kirándulásra, a nagyszülőkhöz, vagy táborozásra készülve legyen a táskában a fényvédő krémek mellett, hialuronát tar- talmú hidrogél is. Komolyabb napégés esetén szükség lehet fájdalom- és lázcsillapításra, és gondolni kell a folyadékpótlásra is. Kerülni kell a következő napokban a naphatást, hűvös szobában való tartózkodás javasolt.
Dr. Asbóth Dorottya
főorvos, Budai Gyermekkórház
Budai Gyermekbőrgyógyászati Központ
13
Próbálja ki a cink-hialuronát tartalmú Curiosa® sebkezelő gélt!
• Horzsolás, égés?
• Lábszárfekély?
• Felfekvés?
• Diabéteszes fekélyek? • Műtéti sebek?
• Sugárkezelés okozta bőr irritáció?
Curiosa® sebkezelő gél - Cink-hialuronát tartalmú, vény nélkül kapható orvostechnikai eszköz. Egészségpénztári kártyára is vásárolható. Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Gyógyszerbiztonsági Osztály: +36 1 505 70 32, drugsafety@richter.hu
www.curiosa.hu
CE jelzésű orvostechnikai eszköz.
Version ID: KEDP/DACRPJ, Lezárás dátuma: 2018. 03. 22.


   11   12   13   14   15