Page 14 - Richter_Patika_2
P. 14

Szemszárazság
Magyar kutatók vizsgálták, hogy mi lehet a megoldás a szemszárazságra
14
A szemfelszíni szárazság okozta kellemetlen érzés a betegek által az egyik leggyakrabban, 5-35%-ban említett szemészeti panasz.
MIT JELENT EZ KONKRÉTAN?
A betegek szemszárazságra, idegentest érzés- re, égő, csípő érzésre panaszkodnak, emellett fényérzékeny a szemük és gyakran bevörösö- dik. Sok esetben hideg hatására is jelentkez- nek a tünetek.
MITŐL ALAKUL KI?
Leggyakrabban a fokozott könnypárolgás miatt, ami már a könnyfilm kismértékű sérü- léséből is adódhat. Ez lehet akár a könnyfilm legbelső vagy a legkülső rétegének felszaka- dása is, mindkettő következménye a szem- felszín kiszáradása és a kellemetlen tünetek megjelenése.
Emellett ok lehet a csökkent könnytermelés is, pl. betegségek, szemműtét vagy hosszan tartó kontaktlencse viselés miatt.
KIT ÉRINT?
Míg régebben inkább az idősebb korosztályt érintette, ma már népbetegségnek számít. Az életkor előrehaladtán túl összefüggésbe
hozható a nők hormonális változásával a menopauza idején, bizonyos gyógyszerek szedésével, az allergiával, a légszennyezett- séggel, az UV sugárzással, a számítógép, TV, okos telefonok és egyéb informatikai eszkö- zök előtt töltött megnövekedett idővel, a lég- kondicionálóval, a rossz beltéri világítással, a kevés alvással. Egyszóval mindennel, ami a modern világunkhoz és így mindennapja- inkhoz tartozik.
MI LEHET A MEGOLDÁS?
Elsősorban a kiváltó okok megszüntetésére érdemes törekedni, ezen túl a kezelés alapja jelenleg a könnypótlás, mellyel enyhülnek a kellemetlen szemtünetek.
A könny pótlására sokféle műkönny áll ren- delkezésre, ezek közül népszerűek a hialuront tartalmazó készítmények, mivel amellett, hogy hatékony a probléma megoldásában, természetes anyagról van szó. Az emberi szer- vezetben gyakorlatilag mindenhol előfordul, a szemben, a bőrben, a csontokban és az izmok-


   12   13   14   15   16