Page 16 - Richter_Patika_2
P. 16

16
ARIADNÉ FONALA
AZ ORRSPRAY-K LABIRINTUSÁBAN
A görög mitológiában Ariadné a szerelmének, Thészeusznak adott egy arany­ fonal­gombolyagot, hogy miután legyőzte Minótauroszt, a bikafejű, embertestű szörnyet, kitaláljon annak labirintusából.
Életünk során sokszor érezhetjük azt, hogy nekünk is jól jönne Ariadné fonala, hogy segítsen kitalálni egy labirintusból, ezáltal megoldani egy problémát. Most az orrspray­k közötti eligazodáshoz hívjuk segítségül az aranyfonal­ gombolyagot.
Jelen cikkben nem arról lesz szó, hogy milyen nevű orrspray-k és orrcseppek érhetőek el a patikai forgalomban, hanem arról, hogy az orrspray-k széles választékából milyen szem- pontokat figyelembe véve érdemes dönte- nünk. Az orrcseppekről itt most nem esik szó, mert az orrspray-k korszerűbb készítmények: porlasztják a folyadékot, ezáltal kímélete- sebb és komfortosabb a használatuk, vala- mint egyenletesebben és mélyebben juttatják be az oldatot az orrüregbe.
Amikor bemegyünk a gyógyszertárba, ren- geteg orrspray közül választhatunk. Sokszor nagyon nehéz a döntés, hogy mit vegyünk, melyik lesz a legjobb nekünk. Ehhez kívánok egy útmutatót adni, hogy könnyebb legyen az eligazodás.
Amikor tisztítani szeretnénk az orrjárata- inkat, mert allergiás időszak van és a szeny- nyeződéseket és virágport (polleneket) szeret-nénk kimosni, a legolcsóbb választás a fiziológiás sóoldat. Csecsemőknél is nyugod- tan alkalmazható. Kapható gyógyszertárban, vagy elkészíthető otthon. Ez tulajdonképpen a közönséges konyhasó 0,9%-os higított oldata.
Ugyanerre a célra az igazán jó megoldás a tengervizes orrspray-k izotóniás változata. Ezek sótartalma ugyanúgy 0,9%, de előnyük a sima fiziológiás oldattal szemben, hogy a tengervíz ásványi anyag és nyomelem tar- talma miatt segít megőrizni az orrnyálka- hártya egészségét, hidratálja és regenerálja a már sérült, kiszáradt orrnyálkahártyát.


   14   15   16   17   18