Page 21 - Richter_Patika_2
P. 21

Az 1830-as években Francois Magendie fran- cia fiziológus leírta az anafilaxiás sokkot. Ő felfigyelt ugyanis arra, hogy olyan nyulak, amelyek tojásfehérje injekciót kaptak, a máso- dik dózis után elpusztultak.
1869-ben a szintén szénanáthában szenvedő Charles Blakely rájött, hogy a pollenek okoz- zák az ő kellemetlen tüneteit. Elkezdett saját magán kísérletezni. Elkészítette a bőrtesz- tek ősét is: metszéseket ejtett a karján, ame- lyekbe polleneket helyezett el. Munkájára sokan felfigyeltek, még az evolúciós elmélet atyjától, Charles Darwintól is kapott levelet.
Az immunológia alapjait, így az allergiás folyamatok megértésének lehetőségét az első orvosi Nobel-díjas, Emil Behring terem- tette meg, aki tetanuszban megbetegedett állatokból származó anyagokkal immunizált egészséges állatokat.
Az 1900-as évek elején Sir Henry Hallett Dale és Sir Patrick Playfair Laidlaw felfedezték, hogy a hisztaminnak köze lehet az anafilaxiás állapotokhoz, és ez óriási lépés volt az allergi- ával kapcsolatos kutatások történetében. Az elkövetkező évtizedekben sok kutató számos kisebb és nagyobb felismerése járult hozzá az allergia megértéséhez és kezeléséhez.
Napjainkban is az antihisztaminok képezik az allergiás tünetek elleni küzdelem alappillérét, és egyre modernebb készítmények könnyítik az allergiás tünetekkel történő együttélést. A legmodernebb, ún. harmadik generációs antihisztaminok már jóval kevesebb mellék- hatással rendelkeznek, ugyanakkor hatásme- chanizmusuk egyre szélesebb körű.
Gimes Júlia
újságíró
21
EGY TABLETTA
EGY ÓRÁN BELÜL
EGY NAPIG HAT
NE AZ ALLERGIÁT LÁSSA MINDENBEN!
A ZILOLA® gyorsan és hatékonyan
csillapítja a leggyakoribb allergiás tüneteket, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, bőrkiütés. Már 6 éves kortól adható.
Zilola® 5 mg levocetirizin-hidroklorid tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer WWW.ZILOLA.HU Gyártó: Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Gyógyszerbiztonsági Osztály: +36 (1) 505 70 32, drugsafety@richter.hu
n
VersionID: KEDP/VAACRI, Lezárás dátuma: 2018. 03. 22.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELÔORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


   19   20   21   22   23