Page 8 - Richter_Patika_2
P. 8

Sport és diéta?
Magnézium!
8
A nyári alak télen készül, szokták mondani. És milyen igaz! Már télen és tavasszal felkészülünk arra, hogy újra formába hozzuk magunkat, hogy mire beköszönt a jó idő és lekerülnek a pulóverek és kabátok, addigra a testünk is felkészülve várja a bikiniszezont.
A nyári alak megszerzése nagymértékben múlik az étkezéseinken, hogy mit mivel eszünk, másrészt pedig a testmozgáson. Jó tudni, hogy míg táplálkozással sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tudunk a szervezetbe juttatni, addig a sportolással és az azzal járó izzadással épp az ellenkezője történik.
A szervezet természetes hűtési reakciója meg- emelt fizikai aktivitásnál az izzadás, amivel azonban jelentős magnéziumot vesztünk.
séghez, ami így olyan tüneteket produkálhat, mint az izomgörcs, az éjszakai elalvás előtti feszültség, valamint a fokozott ingerlékenység. A csökkent magnéziumszintnél romlik a test regenerációs képessége, amivel így csökken sportoláskor a teljesítményünk – ezzel pedig megnehezítjük a vágyott alak elérését.
Tehát ha sportolunk vagy fogyókúrába kezdünk, mindenképp oda kell figyelnünk a magnézium- pótlásra!
A magnézium olyan ásványi anyag, amely nél-
külözhetetlen az élettani folyamatok fenntartá-
sához, a csontok szilárd vázát alkotja, emellett
az anyagcserében, valamint az idegrendszeri
és izomműködésben elsődleges szerepet ját-
szik. Ráadásul a diéták, fogyókúrák, valamint
a stressz is hozzájárul a magnéziumveszte- magnéziumszükségletünket!
Természetes magnéziumforrás lehet a klorofil- ban bővelkedő leveles zöldségek (pl. paraj), a tökmag, mandula, dió, vagy mák, vala- mint a tejtermékek, azonban érdemes olyan étrend-kiegészítőket vagy vény nélkül kapható gyógyszert alkalmazni, amely fedezi a napi


   6   7   8   9   10