Ophylosa® Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Média

Média

A számítógép – barát vagy ellenség?

Óvjuk szemünket!

Az utóbbi 10 évben a legtöbb munkahelyen sokat változtak a munkavégzés eszközei. Alig van olyan munka, ahol ne lenne szükség a számítógép használatára. Van, aki csak 1-2 órát ül a monitor előtt, de sokan az egész munkaidőt a számítógép előtt töltik és akár nyolc-tíz órán keresztül is dolgoznak rajta. A fiatalok körében is igen elterjedt a számítógép használata. Már az általános iskolai tanítás is elképzelhetetlen az interneten található információk nélkül, hisz gyakori, hogy a tanulóknak egy témát önállóan vagy csoportban kell feldolgozni. Ilyenkor a szakirodalmak keresésének egyszerű módja az interneten található információk összegyűjtése. A középiskolásoknak és az egyetemistáknak pedig már elengedhetetlen „munkaeszköz” a számítógép - ezen készítik el a házi dolgozatokat. Az egyetemisták nagy része már az előadások alatt is a számítógépen jegyzetel.
Ha hozzáadjuk azt az időt, amit a fiatalok a szabadidejükben töltenek a monitor előtt ahelyett, hogy kint a szabadban sportolnának vagy kirándulnának, akár napi 8-12 órát is nézhetik a számítógép képernyőjét.

Ma már hivatalosan elismert tény, hogy a képernyő előtt végzett munka egészségkárosodást okozhat.

Kevesen gondolnak arra, hogy a számítógépen végzett munka ugyan úgy megterheli a szemet, mint a nehéz fizikai munka a testet. Mivel a monitor nézésekor erősen koncentrálunk, ennek egyik következménye, hogy a szemizmok elfáradnak. Ha lehet, akár óránként szakítsuk meg a monitor folyamatos nézését, és tornáztassuk a szemizmokat. Néhány percen keresztül váltogassuk a közelre és a távolra nézést.

A koncentrálás másik következménye, hogy elfelejtünk pislogni. A percenkénti pislogások száma akár a harmadára is csökkenhet, ami a szem kiszáradásához és a látás minőségének romlásához vezet. Ilyenkor a szem kivörösödik, égő érzés, idegentest-érzés, fájdalom, akár fejfájás is jelentkezhet.

A pislogásnak fontos biológiai szerepe van, ugyanis minden egyes pislogás egy új könnyfilm réteg elterülését teszi lehetővé, valamint eltávolítja a már használt könnyet és az esetleges szennyeződéseket a szemrésből. Amennyiben nem pislogunk elég gyakran, ez a réteg megszakadhat, vagy a normálishoz képest megváltozhat a könny összetétele.
Lényeges ezért, hogy munka közben tudatosan pislogjunk és fél-egy óránként tartsunk rövid szünetet - néhányszor lassan csukjuk be majd nyissuk ki a szemünket.

Fontos még, hogy a képernyő felső szegélye nagyjából szemmagasságban, vagy az alatt legyen, ellenkező esetben tartósan felfelé kell néznünk. Ettől – mivel tágabbra nyitjuk szemünket – növekszik a szem kiszáradásának veszélye.

Tovább rontja a helyzetet, ha a munkahelyen légkondicionáló is működik, ami még tovább szárítja a szemet.

A kontaktlencsét viselők hátrányosabb helyzetben vannak, mint akik szemüveget hordanak. A kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilm-réteg gyengül, gyorsabban jelentkeznek a szemszárazság tünetei és romlik a látás élessége is.

Nedvesítő szemcseppek használatával ezek a panaszok megelőzhetők és enyhíthetők.

Az irritált szem kialakulásának megelőzésére és kezelésére is kiválóan alkalmasak a hialuronátot tartalmazó szemcseppek. A hialuronát a szemnek és a könnynek is nélkülözhetetlen alkotóeleme, kiválóan kötődik a szem nyálkahártyához. Tartós védőréteget képez a szem felszínén, így megóvja a szemet a kiszáradástól, irritációtól. Egyedülálló gélszerű tulajdonságának köszönhetően védi, síkosítja a felszíneket, lehetővé téve a nyálkahártyák akadálymentes elmozdulását egymáson pislogás közben. A pislogások közötti időben pedig hatékonyan csökkenti a könny párolgását és ezzel megelőzi a szem kiszáradását. Előnyös, ha a szemcsepp még cinket is tartalmaz, melynek gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Mindenképpen olyan szemészeti készítmény választása javasolt, amely nem tartalmaz tartósítószert, mivel a tartósítószer az arra érzékenyeknél tovább ronthatja a szem állapotát.

Ha a szeme erősen gyulladt, váladékozik, mindenképpen keressen fel szemorvost!

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!