Ophylosa® Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Média

Média

A szem könnyellátása és a könny funkciója

A száraz szem tünetek kialakulásának lehetséges okai

A száraz szem kialakulásának leggyakoribb oka a csökkent könnytermelés.
A 3 rétegű könny esetében a 3 réteg mennyisége külön-külön, illetve együtt is csökkenhet.

Az első, a szemfelszínt bevonó réteg a mucin réteg, melyet a kötőhártyában található kehelysejtek termelnek.
A kehelysejtek működése károsodhat bármilyen kórokozó (vírus, baktérium, gomba) okozta kötőhártya gyulladás miatt. A károsodás lehet átmeneti, vagy súlyos esetben akár végleges is. A kehelysejtek működésének visszatérése akár több hónapot, sőt néha éveket is igénybe vehet. Károsíthatja a kehelysejtek működését bármilyen sérülés, maródás, vagy égés is. A kötőhártya hegesedésével járó súlyos sérülések, gyulladások végleges szemszárazság kialakulását is eredményezhetik. A hegesedés során a kehelysejtek helyét hegszövet veszi át, ekkor már nincs remény a gyógyulásra. Ezekben az esetekben a könnyből csak a mucin tűnik el, a termelődő könny összmennyisége nem csökken, sőt, a kialakuló gyulladás miatt növekszik, és állandó könnyezés alakul ki.

A középső réteg a vizes fázis, melyet a könnymirigy termel. A könnymirigy elváltozása esetén a könny legnagyobb mennyiségét alkotó rész csökken, ilyenkor könnyezéses panasszal nem találkozunk.
Leggyakoribb ok az általános, az egész szervezetet érintő betegségek pl. a Sjögren szindróma (ekkor a nyáltermelés, az emésztő nedvek termelése is csökken), a reumás ízületi gyulladás, vagy az autoimmun betegségek. De károsodhat a könnytermelés gyógyszerek mellékhatása miatt is (antihistaminok, beta-blokkolók, fogamzásgátlók), illetve a hormon háztartás változásakor (menopauza-változó kor) is.
A rendszeres, mértéktelen dohányzás, illetve dohányfüsttel telített helységben tartózkodás is károsíthatja a könnymirigy könnytermelését. Az öregedéssel párhuzamosan a könnymirigy műkődése is fokozatosan romlik, 40 éves kor felett és a nőknél egyre gyakoribb ez a betegség.

A könny harmadik, lipid rétegének mennyisége is csökkenhet. Ennek oka leggyakrabban a szemhéjszél gyulladása, illetve a szemhéjszéli Meibom és Zeiss mirigyek kóros működése lehet. Ezekben az esetekben a csökkent lipid mennyiség fokozott párolgást eredményez. Ennek következtében gyulladás, fokozott könnytermelés, könnyezés alakul ki. De az alap betegség gyógyítása nélkül a könnyezés a problémát nem tudja megoldani.

A szemszárazság azokban az esetekben is kialakulhat, amikor fokozott könnyvesztés jelenik meg.
Ennek oka lehet a szemhéj zárását lehetetlenné tevő betegség, pl. izombénulás (arcideg-bénulás, stroke), forró, vagy nagyon szeles, huzatos környezet, állandó légkondicionált helységben tartózkodás. Fokozott könnyvesztést eredményez a pislogás számának csökkenése (pl. TV nézéskor, monitorral történő munkavégzéskor).
Természetesen a szemszárazság kialakulásának számos egyéb oka is lehet, mint pl. súlyos általános betegségek (hepatitis C, HIV fertőzés, cukorbetegség, rosszindulatú daganatok), illetve az ezek kezelésére használt gyógyszerek, kezelések (pl. sugárterápia).

Szemszárazság gyakori a zöldhályogos betegek esetében is, illetve az ennek kezelésére használt szemcseppek is száraz szeműséget okozhatnak.

Száraz-szem tüneteket okozhat bármelyik tartósítószert tartalmazó szemcsepp használata, a szemészeti műtét, illetve némely szembetegség (kúszóhályog, szemhéj betegség) is.

A száraz szem kezelésének fő célja a panaszok csökkentése, az életminőség javítása.

Milyen készítmények alkalmasak a szemszárazság kezelésére?

A száraz szem tüneteinek enyhítésére az olyan szemcsepp a legelőnyösebb, amely tartósítószer nélkül képes megfelelő mértékben hidratálni a szemet, védeni, síkosítani a felszíneket, hatékonyan csökkenteni a könny párolgását, ezzel megelőzve a szem kiszáradását.

Mindezeknek a követelményeknek kiválóan megfelel az a szemcsepp, melynek fő összetevője a hialuronát, a szem és a könny nélkülözhetetlen alkotóeleme. Kimagasló vízmegkötő tulajdonsága révén tartós védőréteget képez a szem felszínén, és megóvja a szemet a kiszáradástól. Egyedülálló gélszerű tulajdonságának köszönhetően védi, síkosítja a felszíneket, lehetővé téve a nyálkahártyák akadálymentes elmozdulását egymáson pislogás közben. A pislogások közötti időben pedig hatékonyan csökkenti a könny párolgását, ezzel is segít megelőzni a szem kiszáradását.
Előnyös, ha a szemcseppben található cink is, melynek gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert.

A következő Richter Patika kiadványban a száraz szem kezeléséről olvashatnak.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!