Ophylosa® Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Média

Média

Irritált a szeme? Van rá megoldás!

Ha azt tapasztaljuk, hogy a szemünk viszket, piros, könnyezik, fontos kideríteni, hogy mi okozta ezeket a tüneteket.

A szem maximálisan ki van téve a környezeti behatásoknak, hiszen a kötőhártya és a szemhéjak közvetlenül érintkeznek a külvilággal. A levegőben található szállópor apró részecskéi vagy a virágporból származó pollenek bekerülve a szembe vagy a szempillákra tapadva irritálhatják a szem nyálkahártyáit.

Ha az év egy meghatározott időszakában tapasztaljuk mindezt, és még a TV-ben, rádióban is halljuk, hogy a pollenek megemelkedtek a levegőben, megfontolandó egy allergia vizsgálat. A virágporok okozta szezonális allergiák különböző időszakokban, eltérő időtartamban és változatos panaszokkal jelentkezhetnek. Kora tavasztól a fák virágai, nyáron a különböző fű félék, míg ősszel a gyomnövények okozhatnak allergiás reakciót.

Ezeket az allergéneket gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hiszen mindenütt megtalálhatóak a levegőben, a szellőztetés során a lakásba is bejutnak.
Kellemetlen panaszok jelentkezhetnek akkor is, ha sokáig nézünk TV-t, vagy a számítógép előtt dolgozunk, és a koncentrálás miatt elfelejtünk pislogni. Ha nagyon szeles, huzatos környezetben tartózkodunk, vagy légkondicionált helyiségben dolgozunk, szintén előfordulhat a szem irritációja.
A vörös, viszkető szem, az égő érzés, a könnyezés megnehezítheti a munkavégzést, a mindennapi tevékenységeket.
Az erős dörzsölés tovább fokozhatja a panaszokat, még pirosabbá válhat a szem, de a könnyezés vagy a viszketés is fokozódhat. Sokan nem gondolnak rá, de a dörzsöléssel a szempillákról, a szemhéjakról további porszemek, pollen részecskék kerülhetnek be a szembe.

Mivel lehet enyhíteni, vagy akár meg is előzni ezeket a tüneteket?
Ha a pollenek okozzák a panaszainkat, próbáljunk minél kevesebb időt tölteni a szabadban. Ha kimegyünk a lakásból, sokat segíthet még a napszemüveg is. Gyakran mossunk kezet, arcot, és a szemünkhöz ne érjünk mosatlan kézzel.

A kontaktlencse viselés is előidézheti a kellemetlen panaszokat, ezért megfontolandó a szemüvegre váltás, amíg a szem piros, könnyezik, vagy viszket.
Ajánlott kerülni a szemránckrémek, szemfestékek használatát is.

Ha érzékeny a szemünk, javasolt a légkondicionáló használatának csökkentése, vagy a dohányfüstös helyiségek elkerülése. Rendszeres TV-nézés, számítógép használatakor figyeljünk arra, hogy 10-15 percenként néhány másodpercre csukjuk be a szemünket.

Amennyiben az előbbi praktikák nem vezetnek eredményre, javasolt a szemcsepp használata. Enyhébb szemtünetek esetén elegendő lehet az Ophylosa® szemcsepp alkalmazása, amely a szem védelmét és ápolását szolgálja a különböző kellemetlen hatások okozta panaszokkal szemben, melyeket a kontaktlencse-viselés, a por, a szél, a légszennyezés, a virágpor, légkondicionálás, fűtés, vakító fény, tartós TV-nézés és számítógép használat válthat ki.

Az irritált szem kezelésére kiválóan alkalmas, mert hialuronátot tartalmaz. A hialuronát a szemnek és a könnynek is nélkülözhetetlen alkotóeleme, kiválóan kötődik a szem nyálkahártyához. Tartós védőréteget képez a szem felszínén, így megóvja a szemet a kiszáradástól is. Összetételéből adódóan sűrű molekuláris hálót formál, ami szűrőként védi a szem felszínét a levegőből vagy közvetlen kontaktus útján érkező mikroorganizmusoktól. Védő funkciója megnyilvánul az UV sugárzás káros hatásának csökkentésében is. Egyedülálló gélszerű tulajdonságának köszönhetően védi, síkosítja a felszíneket, lehetővé téve a nyálkahártyák akadálymentes elmozdulását egymáson pislogás közben. A pislogások közötti időben pedig hatékonyan csökkenti a könny párolgását és ezzel megelőzi a szem kiszáradását. Mindenképpen javasolt olyan szemészeti készítmény választása, amely nem tartalmaz tartósítószert, mivel a tartósítószer az arra érzékenyeknél tovább ronthatja a szem állapotát.
Az Ophylosa® szemcsepp tartósítószer hozzáadása nélkül képes megfelelően hidratálni a szemet és védeni, síkosítani a felszíneket.

Ha a szeme erősen gyulladt, váladékozik, mindenképpen keressen fel szemorvost!

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!