Ophylosa® Richter Gedeon - Rólunk Gondoskodik

Média

Média

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Becslések szerint kb. az emberek felének van éleslátás problémája. A XXI. században azonban már alig van olyan fénytörési hiba, amit ne lehetne korrigálni szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres szemműtéttel.

Szemüveget a XIII. század óta használnak a látásélesség javítására. A modern szemüvegek már általában könnyű, vékony műanyag lencsét tartalmaznak. A fényre sötétedő lencse képes védeni a szemet a túlzott UV sugárzástól, a modern, progresszív lencse pedig lehetővé teszi, hogy viselője minden távolságban élesen lásson. Hátránya, hogy bepárásodhat, zavarhatja munkavégzés vagy sportolás közben.
Amennyiben nem szeretne szemüveget hordani, viselhet kontaktlencsét is. A fiatalok körében egyre népszerűbb ez a parányi, szemben viselhető eszköz, amely majdnem minden látásproblémához pontos korrekciót tesz lehetővé, így teljes mértében képes igazodni viselője igényeihez. Kapható rövidlátáshoz, távollátáshoz, de már az időskori látásromlást is lehet korrigálni ún. multifokális kontaktlencsével. Előnye, hogy nagyobb mozgásszabadságot biztosít, és munkavégzésnél, valamint sportolásnál is sokkal praktikusabb, mint a szemüveg. Nem párásodik, a perifériás éleslátást nem korlátozza.
Legelterjedtebbek a lágy kontaktlencsék. A fél kemény és a kemény lencséket elsősorban speciális fénytörési hibák javítására használják.
Lehet kapni egynapos, eldobható lencséket, ez esetben nincs szükség ápolófolyadékra. Ezek a lencsék kényelmesek, higiénikusak, de viszonylag drágák. Elsősorban alkalomszerű viselésre vagy sportoláshoz, úszáshoz ajánlott.

Legnépszerűbbek a kéthetes és havi lencsék, amelyeket a megadott időszak végén ki kell dobni és újra cserélni. Éjszakára a lencséket ki kell venni, és ápolófolyadékban kell tartani. A lágy lencsék általában magas víztartalmúak, jó az oxigén áteresztő képességük, kényelmesek, könnyen meg lehet szokni a viseletüket. Ebben rejlik a veszélye is. Nagyon gyakori, hogy a megadott viselési időn túl is a szemben marad, esetleg éjszaka sem veszik ki, ami fokozott kockázatot jelent.
Mindig a szem állapotához kell igazodni a kontaktlencse viselés időtartamának! Hiába lehetne a javaslat szerint akár 12-14 órán át viselni a lencsét, ha a szem állapota nem engedi meg, pl. a szaruhártya erezettsége miatt csak rövidebb ideig viselhető.

A kontaktlencse viselőknél nem csak a lencse kiválasztásakor kell szemészt, vagy optometristát felkeresni, hanem az időszakos szemészeti vizsgálat is rendívül fontos!
A kontaktlencse használata sokkal több odafigyelést igényel, mint a szemüveg viselése. A kontaktlencse behelyezését, kivételét meg kell tanulni. A kontaktlencse helytelen ápolása, szennyeződése miatt a szemben fertőzések alakulhatnak ki.

A kontaktlencse viselők körében a leggyakoribb probléma a szemszárazság.
A számítógépes munkavégzés, a légkondicionált helyiségben tartózkodás, a huzat, a szél nem tesz jót a szemnek. Csökkenhet a könnytermelés, és kialakulhatnak a szemszárazság tünetei: égő, szúró érzés, mintha homok ment volna a szembe, a szem pirossága, fáradtsága.

Ha kerüljük a dohányfüstös helyiségeket, vagy csökkentjük a huzat mértékét, illetve a légkondicionáló használatát, mérsékelhetjük a tüneteket. Rendszeres TV nézés, számítógép használatkor figyelnünk kell arra, hogy kb. 10 percenként 8-10 másodpercre lecsukjuk, pihentessük a szemeinket, így a csökkent számú pislogás okozta szemszárazság elkerülhető.
Ha ennek ellenére nem enyhülnek a panaszok, javasolt valamilyen műkönny használata.

Kontaktlencse viselőknek olyan készítmény kiválasztása javasolt, amelyik nem tartalmaz tartósítószert!
Kiválóak azok a szemcseppek, amelyeknek a fő összetevője a hialuronát, a szem és a könny nélkülözhetetlen alkotóeleme. Kimagasló vízmegkötő tulajdonságuk révén tartós védőréteget képeznek a szem felszínén, és megóvják a szemet a kiszáradástól, védik, síkosítják a felszíneket. A pislogások közötti időben hatékonyan csökkentik a könny párolgását, ezzel is segítenek megelőzni a szem kiszáradását. Előnyös, ha a szemcseppben cink is található, melynek gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert.

Hialuronátot és cinket is tartalmazó szemcsepp a víz visszatartásával biztosítja a szemfelszín mikrokörnyezetének állandóságát. Filmet képez a szem felszínén, védőréteget alkotva a mechanikus és mikrobiológiai behatásokkal szemben. Védő funkciója megnyilvánul az UV sugárzás káros hatásának csökkentésében is.
A műkönny készítmények szükség szerinti gyakorisággal adhatók.

A kontaktlencse viselésnek lehetnek kizáró okai is, pl. a szem gyulladása, a szaruhártya jelentős ereződése, fekélye. Ezért bármilyen eltérés tapasztal, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz!
Dr. Őri Zsolt, osztályvezető főorvos
Vaszary Kolos Kórház, Szemészeti Osztály

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát!