Page 8 - Richter_Patika_18_3
P. 8

Mindig rosszkor
jön
8
Senki sem szeret megbetegedni, főleg ha a kór hányással, hányingerrel jár. Mégis a legtöbben évente, kétévente átesünk egy ilyen vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzésen. A hányással járó járványok 75-89 százalékát a calici vírus okozza, a bakteriális fertőzések közül a szalmonella a leggyakoribb. Sajnos ez még nem minden, az őszi-téli időszakban oly gyakori influenzás megbetegedés is okozhat hányással járó gyomorfertőzést, vagy az antibiotikum-szedés felboríthatja a bél normális baktériumflóráját, így könnyebben elkaphatjuk a gyomrunkat megtá- madó fertőzéseket. Kisgyerekek esetében hányást okozhat, ha a kicsik egy-egy megfázásos megbetegedés során túl sok hurutos légúti váladékot nyelnek le.
Hogyan előzhető meg?
Sajnos a calici vírust a környezeti hatások- kal szembeni nagy ellenállás jellemzi. A jár- vány kialakulásának kivédése szempontjából nagyon fontos, hogy a beteg - amint észleli az első tüneteket- maradjon otthon, még akkor is, ha betegsége nem súlyos lefolyású. A vírus már a tünetek megjelenése előtt kimutatható a székletben, és a gyógyulást követően 1-3 napba is kerülhet, mire teljesen kiürül szerve- zetünkből. Egészen eddig fokozott higiéniás óvintézkedéseket kell otthon végrehajtani! A vírus fokozott ellenállóságát mutatja, hogy a klóros vízben is képes tovább élni fél óráig.
Néhány praktikus tipp a járvány terjedésének megelőzésére:
• Az ételt a család egészséges tagja főzze
• Használjunk fertőtlenítő szert, ez ma már minden drogériában kapható. Főzés és evés előtt mindenképp alaposan fertőtlenítsük a
kezünket, mely az ÁNTSZ szerint a legszeny- nyezettebb testrészünk.
• A beteg után fertőtlenítsük a mellékhelyisé- getmindenhasználatotkövetően.
A szalmonella elkerüléséhez ne fogyasszunk mosatlan, lejárt szavatosságú ételeket, és kül- földön óvatosan étkezzünk az utcai árusoknál.
Hogyan terjed?
Közvetlen módon a beteggel való érintkezés útján, közvetett módon olyan tárgyak érintésé- vel terjed, melyeket a beteg is megfogott. A jár- ványt leggyakrabban a család közösségbe járó és ott közös mosdót és konyhát használó tagja hozza haza. A közelmúlt legnagyobb calici vírus okozta járványa Nagy Britannián söpört végig 2012-ben, ekkor 1,1 millióan betegedtek meg a szigetországban.
Legyünk óvatosak, mert még a beteg hányadé- kából elpárolgó, vírussal szennyezett levegő is továbbíthatja a fertőzést, és nagy igyekeze- tünkben ápolás közben magunkat is megfer- tőzhetjük, így indítva el egy esetleges családi járványt.


   6   7   8   9   10